Web Analytics

Klubb-/Intercity møte om Pakistan/LAMS 12.3.


Lillehammer og Mesna Rotaryklubber inviterte i samarbeid med Lillehammer Bibliotek og Litteraturhus, til åpent møte om Pakistan og LAMS-skolen. Foredragsholdere var Knut Østby, som orienterte om Pakistan mer generelt og Amar Bokhari som snakket om Bokhari AS og Stiftelsen LAMS.

Knut Østby fortaltet om Pakistan ut fra egne opplevelser, hovedsakelig fra FN-operasjoner og 5 ganger har han jobbet der. Pakistan er et stort land som strekker seg fra Himalaya til det Indiske hav. Landet er invadert av mange andre land gjennom historien og har 70 forskjellige språk. De har mange historiske minnesmerker og store infrastrukturprosjekter.

Folkene er vennlige og gjestfrie. Polo og cricket er populære sportsgrener. Pakistan er et fjelland, og 6 av de 10 høyeste fjelltoppene i verden ligger i Pakistan Indus er landets lengste elv med 3000 km, og er grunnlaget for mye av det omfattende landbruket, og produksjon av bomull og tekstiler.

Pakistan har vært utsatt for mange katastrofer, ikke minst flommen i 2022 som satte en tredjedel av landet under vann. Befolkningen har økt fra 122 mill. innbyggere i 1972 til 240 mill. innbyggere nå, hvorav mange er unge.

Pakistan er en muslimsk republikk. De har hatt 3 militærkupp siden frigjøringen i 1947 og har hatt militærstyre i 32 år. Landet har 162 politiske partier.

Amar Bokhari fortalte om prosjektet til faren Yawar Bokhari, med veveri (filleryer) og skole i Pakistan. Farens død i 2012 resulterte i stor usikkerhet når det gjaldt videreføring av denne virksomheten med 150 arbeidsplasser og 450 elever. Lokalsamfunnet var i sjokk, og det var ingen plan B for fremtiden. Det var ingen som ville ha filleryer lenger

Amar skjønte at nye produkter måtte utvikles og kundekretsen, som bare hadde vært Kid Interiør, måtte utvides. Et møte med designeren Runa Klock i 2014 la grunnlaget for videreføring av visjonen om å skape trygge arbeidsplasser til kvinner og menn og skolegang til deres barn.

I 2018 opprettes Bokhari AS og senere Stiftelsen LAMS, med formål å støtte drift av LAMS-skolen. Nå er det 450 arbeidsplasser og 1000 elever, hvorav de fleste er jenter som er barn av ansatte i Bokhari. Økonomien er avhengig av Bokhari-veveriet. Lillehammer og Mesna Rotary har også gitt økonomiske bidrag. Støtte av virksomheten kan gjøres ved å kjøpe produktene eller være fast giver til Stiftelsen Lams.

Amar Bokhari fikk i 2022 Harry Hole prisen på 2 millioner kroner. I 2023 kåret Dagens Næringsliv Bokhari til en gasellebedrift. Bokhari har ikke automatisert vevingen, men har ut fra sin forretningsmodell, som setter mennesker og naturen i fokus, løftet frem håndverket.

Referat ved Ole Jørgen Lind


 
Rektor Per Svenkerud om HINN og fremtiden

28. mai 2024

Rektor Per Svenkerud om HINN og fremtiden

På kveldens klubbmøte presenterte Rektor Per Svenkerud status og fakta om HINN og fremtiden

16. mai 2024

Hjerneslags revolusjonen

Overlege Annette Farmen Huuse som er leder av hjerneslagsenheten på Lillehammer sykehus fortalte oss på en fin og fortåelig måte hva hjerneslag er og hvordan behandlig har utviklet seg enormt på dette området over de siste årene.
Meget interessant!

Johan Høstmælingen om sitt forfatterskap etc.

6. mai 2024

Johan Høstmælingen om sitt forfatterskap etc.

Johan Høstmælingen gjestet oss og fortalte om sintt forfatterskap og livet rundt det.

MESNA ROTARY FEIRER SITT 50-ÅRS JUBILEUM!!

22. april 2024

MESNA ROTARY FEIRER SITT 50-ÅRS JUBILEUM!!

1. mai 2024 har Mesna Rotary klubb 50-åra bursdag! Dette ble feiret i store og høytidelige former med jubileumsfest lørdag 20. april.
Her kommer et lite "referat" fra begivenheten, og et stort billedgalleri for å vise noe av feiringen.

Klubbmøte 15. april Litteraturfestivalen 2024 v/festivalsjef Marit Borkenhagen

16. april 2024

Klubbmøte 15. april Litteraturfestivalen 2024 v/festivalsjef Marit Borkenhagen

På vårt klubbmøte mandag 15. april var temaet «Norsk Litteraturfestival», og vi hadde besøk av festivalsjef Marit Borkenhagen
Marit viste til den flotte og spennende årets festivalplakat der figuren som kommer opp av vannet er en SJØRÅ..

Flott Solidaritetskonsert med Ukraina søndag 7. april i Lillehammer kirke

8. april 2024

Flott Solidaritetskonsert med Ukraina søndag 7. april i Lillehammer kirke

I en fullsatt Lillehammer kirke arrangerte søndag 7. april Lillehammer Rotary en flott konsert med orkesteret DZWINHA; hvor 25 ukrainske kvinner,som spilte og sang med sine nasjonalinstrumenter, Bandora.

Klubbmøte 18.3 Kunstutstilling med Cecilie Skeide

19. mars 2024

Klubbmøte 18.3 Kunstutstilling med Cecilie Skeide

I dag fortalte kurator Cecilie Skeide oss med stor innevelse og glimrende pedagogisk form om hvorledes en utstilling på Lillehammer kunstmuseum blir til, fra fødsel til åpning.
Et MEGET insiprerende og fint foredrag!

Klubb-/Intercity møte om Pakistan/LAMS 12.3.

13. mars 2024

Klubb-/Intercity møte om Pakistan/LAMS 12.3.

Møtet i dag var et Intercity møte i regi av Lillehammer Rk

Klubbmøte 26. feb Lillehammer 200 år

28. februar 2024

Klubbmøte 26. feb Lillehammer 200 år

Jostein Skurdal fotalte oss om forberedelser og planlegging av Lilkehammers feiring av 200 år som kjøpstad som skjer 7. august 2027.
Han orienterte om at man forsøker å få til et bredt arrangement med engasjement fra alle deler av byens befolkning.

Place content here

Møteinformasjon

Møtested: Scandic Lillehammer Hotel
Adresse: Turisthotellvn 6
Postnummer: 2604
Sted: Lillehammer
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 17:45
Møtespråk: no

Mesna RK Orgnr: 996 144 917

Møtearkiv fra
før August 2022


Place content here

NyTT fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

NYTT FRA DistriKt 2305

Loading RSS...